2021年4月4日 論題: 「選舉新制度 滅罪防火添職務 議席再分佈 討論政改問前路」
  • 【選委加滅罪防火委員 刪區議員 劉慧卿:你想點就點 馬逢國:區會慘不忍賭】
    防火話劇同嘉年華,你有冇去過?
    全國人大常委修改行政長官產生辦法,選委加入156名由政府委任嘅分區委員會、地區滅罪同防火委員會代表,原本117名區議員選委就取消。
    區議員林兆彬:防火委員冇經選舉,市民唔知政綱。
    前區議員甘文鋒:唔將委任同區議員相比。
    馬逢國講政改目的,曾推政改嘅劉慧卿講感受。
  • 【立會減直選議席 馬逢國劉慧卿談民主 二人對話重溫民主黨入中聯辦傾政改】
    「邊個同中央對話就邊個X!」2010年5月,民主黨何俊仁、劉慧卿、張文光入中聯辦促成政改,之後嘅都係歷史,
    劉慧卿同馬逢國話當年。
    時至今日,人大常委將立法會分區直選減至20席。馬逢國話後生時對一人一票「XXXX」。
    前民選區議員嘅新民黨甘文鋒談一人一票的迷思。區議員林兆彬就述說何謂民主的價值。
  • 【立會入閘難? 劉慧卿:我唔知我係咪愛國者 馬逢國:希望泛民生存得好好哋】
    「我自己選過7次,我未輸過」人大常委修改立會入場「門檻」,參選要攞選委五大界別各最少2票提名。
    劉慧卿:要拜票,賢能嘅港人會有興趣參加呢個遊戲?
    如果有泛民問馬逢國攞提名佢會點?劉慧卿問「愛國者」定義,馬逢國提供標準答案。
    區議員林兆彬覺得提名門檻奇怪?前區議員甘文鋒形容為改善政綱過程。
  • ©rthk.hk